Házhozszállítás (GLS futárszolgálattal) 25.000 Ft rendelési érték felett ingyenes, 25.000 Ft alatt egységesen 1.500 Ft .



KreaKtív Műhely - Hogyan stencilezzünk profik módjára?

A KreaKtív Műhely mai részében a stencilezés kreatív technikát mutatjuk be az alapoktól kezdve. A stencilezés „varázsszó” jelentése nem más, mint egy felület díszítése egy sablon (stencil) és festék/paszta segítségével. Stencilezéssel számos különböző felületre készíthetünk egyedi díszítést, többek között fa, fém, papír felületeket is díszíthetünk, így egyedivé tehetjük lakásunk falait, bútorait vagy bármilyen tárgyunkat. Rendkívül sokoldalú kreatív technika, talán nem is gondolnád mennyi lehetőséget rejt! Ráadásul igen élvezetes stencillel dolgozni, mert egyszerű, és könnyen gyönyörű eredményeket érhetsz el, ha betartasz néhány alapszabályt. Nézzük is, de először jöjjön néhány kép, hogy milyen szépeket lehet alkotni ezzel a technikával. Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet!

Stencilezés fa alapraGyönyörű minta pasztávalA sokoldalú stencilezés

1. Mire van szükségünk a stencilezéshez?

Mivel a stencilezés számos felületen és alapanyaggal elkészíthető, ezért nehéz általánosan leírni az összes szükséges eszközt, mi a következőket ajánljuk:

  • Stencil - Ahány ember, annyi ízlés, és majdnem annyi stencil létezik, így mindenki kiválaszthatja a kedvére valót. Tipp: íves felület esetén javasoljuk vékonyabb, hajlítható stencil használatát. 
  • Festék / paszta - A stencilezéshez számos különböző festéket/pasztát használhatunk, a mi javaslatunk akrilfesték (matt, metál stb), illetve sűrű gélpaszta (heavy body gél, kőpaszta, csillámpaszta, deluxe paszta) használata.
  • Stencil ecset, szivacs vagy festőkés a festéshez
  • Stencil rögzítő - A stencilezés közben nagyon fontos, hogy a stencil stabil maradjon, és ne mozduljon el. Ehhez többek között használhatunk áthelyezhető ragasztó sprayt, illetve maszkoló szalagot is.
  • Papír törlőkendő
  • Stencil tisztító, hogy a sablonjaid hosszú életűek legyenek.
  • Esetleg egyéb kellékek, mint festőpaletta​, alapozó festék, csiszolópapír, illetve egyéb díszítőelemek, amiket a festékhez keverhetsz, például 3D por.

Amennyiben valamelyik alapanyag hiányozna, vagy kedvet kaptál új anyagokkal való kísérletezésre, webshopunkban stencilekfestékekpaszták széles választékát, illetve stencil ecsetetstencil tisztítót, valamint festőpalettát is találsz a linkekre kattintva.
Ezen kívül alapanyagokat is találhatsz nálunk, például fa (dobozok, tárolók, tálcák) vagy textil, papír anyagokat. 

2. Hogyan készítsük elő a felületet a stencilezés előtt?

Igen, tudom, hogy már nagyon várjátok, hogy elkezdjük a stencilezést, de van egy nagyon fontos lépés, amit nem érdemes kihagyni.
Először is fontos megtapogatni a választott felületet, és megállapítani, hogy elég sima-e? A szép eredmény egyik titka, hogy a felület legyen elég sima, így a stencil könnyen és pontosan ráfekszik / rásimul, és nem fog befolyni oda is a festék vagy paszta ahova nem kéne.
Ezen kívül amennyiben az általunk választott felületen szennyeződés (festéknyom, zsír) található, vagy nem sima fa felülettel dolgozunk, érdemes a következő lépésekkel kezdeni.

  • Mosás - Ha anyagra szeretnénk stencilezni, mossuk ki, lehetőleg öblítő használata nélkül, ha szükséges vasaljuk ki. Festés előtt tegyünk a textil alá valamilyen műanyag fóliát, hogy majd ne üssön át a festék.
  • Tisztítás - A szennyeződések tisztításához használhatunk mosogatószert, alkoholos üvegtisztítót a fém/üveg/kerámia felületeken.
  • Csiszolás - Többnyire kezeletlen fa felületen javasoljuk, hogy a csiszolópapírral  simára csiszoljuk, utána portalanítsuk.
  • Alapozás - Felülettől függően szükséges lehet alapozó festés alkalmazása is, hogy a stencilezés közben a festék szebben maradjon meg a kezelt felületen.  

    3. Hogyan rögzítsük a stencilt?

    A stencil pontos rögzítése szintén nagyon fontos, hogy a kívánt minta minél szebb legyen: ha elcsúszkál festés közben, sajnos a végső forma határai nem lesznek élesek, vagy rosszabb esetben a minta eltorzulhat, és ez sajnos nem javítható sehogyan. Az alábbi két lehetőséget ajánljuk rögzítéshez:

    • Ragasztó spray - Segítségével a minta nem fog elcsúszni, és az ecsettel sem fogsz véletlenül alányúlni, mivel segít a széleket és a minta keskeny részeit is jól rögzíteni. Fújd a ragasztó sprayt a stencil hátuljára, egy kicsit hagyd megszikkadni és helyezd fel a festeni kívánt felületre, gyengéden nyomkodd rá.  Ez a ragasztó nem hagy nyomot sehol, nem fog sérülni a már felfestett festék, viszont megakadályozza a festék aláfolyását. Íves felületen kötelező a használata.
    • Maszkolószalag - Ragaszd le az összes oldalánál a mintát, ha lehetséges akkor a sarkoknál is. Ezen kívül festés közben lenyomhatod az éppen festett részt egy ceruzával vagy tollal, hogy biztosan ne mozdítsd el az ecsettel.

      4. Mit használhatok a festéshez?

      Rengeteg lehetőség van, hogy milyen festéket vagy pasztát használhatsz ennél a talán legfontosabb lépésnél. Nézzük át ezeket gyorsan!

      • Festék – rengeteg színben: gyöngyház, metál, neon, matt, világító stb. Talán a legkézenfekvőbb és leggyakoribb választás a festék. A széles színpaletta, ami nálunk is elérhető, máris egyedivé teheti a Te mintádat, de ezt még tovább is lehet variálni, például többszínű vagy színátmenetes festést választva.
      • Paszta – több féle paszta is kapható. Ezeket használva 3d hatást érhetsz el.
      • Vegyes megoldások – keverd össze a festékedet 3D porral, és máris színes, egyedi felületet adhatsz a mintádnak. 

      A mintád stílusát az is befolyásolhatja, hogy mivel viszed fel a festéket a felületre. 

      • Stencilező ecset
      • Szivacsecset
      • Festőkés

        5. Festhetünk végre?

        Hát persze, jöjjenek hát a tippek magához a festéshez.

        • Törlést! - Az egyik legfontosabb szabály stencilezéskor, hogy kezdj majdnem száraz ecsettel vagy szivaccsal, és sose használj egyszerre túl sok festéket, mindig csak egy keveset vigyél fel. Töröld le a felesleget az ecsetről papírtörlővel, ha szükséges. Lassan, lépésről lépésre építsd fel a minta színét, így nem fog megfolyni, és igazán profi lesz a végeredmény! A kulcs tehát a türelem és aprólékos festékfelvitel.
        • Kívülről befelé - Figyelj arra is, hogy mindig a minta szélétől indulj befelé, így elkerülheted, hogy bemenjen a minta alá a festék. Finom nyomkodó mozdulatokkal dolgozz, a szokásos oldalirányú kenő mozdulatokat most mellőzd! Ha pasztát használsz, azt csak festőkéssel tudod felvinni. Ebben az esetben is fontos, hogy többször kevés anyagot vegyél fel a festőkéssel, és igyekezz egyenletes magasságot kialakítani a végére.
        • Ne hagyd megszáradni! Már majdnem kész vagyunk, és az utolsó pillanatok is nagyon izgalmasak. Óvatosan emeld fel a stencilt, amíg még nedves a festék, vagy a paszta. Ügyelj rá, hogy ne sérüljön a felfestett minta.
        • + 1 Az utómunka - Folyó vízzel azonnal mosd el a stencilt, mielőtt rászárad a festék. A stencil tisztító folyadék hosszú távon megőrzi a stencil apró részeinek eltömődését és a sablonod sokáig használhatod.

        Amennyiben hasznosnak találtátok a cikkünket, akkor iratkozzatok fel hírlevelünkre, hogy értesüljetek KreaKtív Műhelyünk legújabb cikkjeiről és hasznos tanácsainkról.
        Kérdéseiteket, megjegyzéseiteket szeretettel várjuk kommentben, vagy Facebook oldalunkon!

        Hozzászólások száma 1


        • Nagyon világos, érthető volt minden, köszönöm. Még a textilre stencilezés utókezeléséről mosás, vasalás szeretnék tudni.

          Udvaros Péterne -

        Új hozzászólás

        A kommenteket moderátorunknak jóvá kell hagynia. Köszönjük türelmét!